Familie

Heb jij erfelijke aanleg en dus een hogere risico op voor kanker? Dat betekent dat de kans bestaat dat familieleden kans deze aanleg ook hebben.

Veel mensen weten helemaal niet dat zij drager zijn van een genmutatie (een verandering, foutje in een gen). Daarom is het belangrijk om er met je familie over te praten. Familieleden van iemand met erfelijke aanleg voor kanker kunnen er dan over nadenken of zij DNA-onderzoek willen laten doen. Contact opnemen met je familie om te praten over dit onderwerp is niet altijd makkelijk. Vaak helpt het om een stamboom op te stellen om zo te bekijken welke familieleden geïnformeerd moeten worden. Dit kun je met de klinische geneticus bespreken. Als een erfelijke aanleg is vastgesteld, dan geeft de klinisch geneticus een familiebrief mee. Deze brief kun je aan de familie geven. De klinisch geneticus kan ook samen met jou een plan maken om de familie te informeren.

Waarom zou je informatie over een erfelijke aanleg voor kanker delen?

  • Met jouw informatie over de erfelijke aanleg voor kanker in je familie geef je andere familieleden de kans om te kiezen voor DNA-onderzoek.
  • Als een familielid de erfelijke aanleg ook heeft, dan zijn er vaak mogelijkheden voor controles en/of preventieve operaties. Door het delen van de informatie geef je je familieleden dus de kans om te kiezen voor screening en/of preventieve ingrepen. Kanker kan dan in een vroeg worden ontdekt, waarbij behandeling meestal goed mogelijk is. Ook kunnen zij soms kiezen voor preventieve operaties, waardoor kanker kan worden voorkomen. De erfelijke aanleg kan in meerdere generaties voorkomen en door mannen en vrouwen worden doorgegeven aan hun kinderen. Het is niet mogelijk dat erfelijke aanleg voor kanker een generatie overslaat.
  • Zelfs verre familieleden kunnen drager zijn van dezelfde erfelijke aanleg.
  • Ook als familieleden zich nog niet hebben laten testen, komen zijn soms toch al in aanmerking voor controles. Zo komen vrouwen die nog geen DNA-onderzoek hebben laten doen – terwijl er wel een BRCA-mutatie in de familie zit – in aanmerking voor controles van hun borsten.
  • Erfelijke aanleg voor kanker kan invloed hebben op de kinderwens van je familieleden.