Uit balans

Als er sprake is van erfelijke aanleg voor kanker in je familie, kun je door wat er allemaal op je afkomt uit balans raken. Je ‘normale’ manier van omgaan met tegenslagen helpt je nu niet. Je merkt misschien dat je niet functioneert zoals je deed en je zit niet lekker in je vel.

Je kunt op verschillende manieren te maken krijgen met erfelijke aanleg voor kanker: iemand in je familie kan ziek worden, je bent al vroeg in aanraking gekomen met ziekte of overlijden van een dierbare in de familie, of je wordt geconfronteerd met erfelijke aanleg bij jezelf of bij je dierbare(n).

Hierdoor kunnen lichamelijke of emotionele klachten ontstaan. Ook jaren later nog. Je kunt je bijvoorbeeld moe voelen, slecht slapen, verdrietig, boos of somber zijn, je schuldig voelen. Ieder mens is anders en gaat op een eigen manier om met waar hij/zij in het leven tegenaan loopt.

Verschillende thema’s kunnen je bezighouden:

  • Verwerking van ziekte en overlijden in de familie.
  • Erfelijke aanleg, wil ik het weten? Laat ik me wel of niet testen?
  • Ik heb een gen-mutatie. Wat nu?
  • Verwerken van de uitslag, verwerking na een operatie.
  • Je leven oppakken.
  • Omgaan met angst, verdriet, seksualiteit, je omgeving, je familie.
  • Hoe vertel ik het mijn kinderen?
  • Schuldgevoelens.

Praat hierover met je partner of iemand uit je omgeving. Lotgenoten kunnen je ook steunen, bijvoorbeeld via een Facebookgroep. Het gaat erom dat je ontdekt hoe je ermee kunt omgaan, zodat je je leven weer op kunt pakken op de manier die jij wilt en die bij je past.

De klinisch geneticus of de huisarts kan je verwijzen naar een maatschappelijk werker of een psycholoog. Vraag hier gerust naar! Er is veel hulp voorhanden.

Het Helen Downing Instituut is er bijvoorbeeld voor psychologische hulp bij kanker.

Video

Emotionele gevolgen Op het congres van Oncogen in 2016 gaf Nienke Blanksma, maatschappelijk werker Radboudumc, een lezing over de emotionele gevolgen van een erfelijke aanleg voor kanker.