Té vaak horen wij dat mensen met erfelijke aanleg denken dat ze geen verzekering kunnen afsluiten of geen huis kunnen kopen. Soms krijgen zij dit zelfs te horen van hun arts. Deze informatie klopt niet, ook met erfelijke aanleg kun je gewoon een huis kopen.
Door deze verkeerde info besluiten sommige mensen eerst een huis te kopen en pas daarna DNA-onderzoek te laten doen. Als ze kanker krijgen voordat alle bank- en verzekeringszaken rond zijn, is dat heel verdrietig. En onnodig. Als Stichting Erfelijke Kanker Nederland geven wij hier voorlichting over, maar we willen dat meer en nog beter doen.
Een ander heikel punt zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De vragengrens (de grens waarbij vragen mogen worden gesteld over erfelijke ziektes, waarna mensen vaak meer premie moeten betalen of zelfs geen verzekering kunnen afsluiten) is te laag. Dit betekent dat mensen met erfelijke aanleg zich maar beperkt kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Een absurde situatie, als je bedenkt dat bijvoorbeeld na een preventieve operatie het risico op kanker lager wordt dan voor de gemiddelde Nederlander. Als Stichting Erfelijke Kanker Nederland vinden wij dat dit moet veranderen.
Hier lees je alvast meer over verzekeren.