Het zit in de familie

Iedereen kent wel iemand die kanker heeft. Iedereen kan het krijgen, het is ‘gewoon pech’. Toch is dat niet altijd zo. In sommige families komt kanker vaker voor dan in andere. Dat kan komen door een foutje in hun genen, waardoor zij een grotere kans hebben op een bepaalde vorm van kanker. Dit kan met DNA-onderzoek worden uitgezocht. Check of kanker in jouw familie zit, want als je het weet, kun je vaak wat doen. Bijvoorbeeld regelmatig onderzoek, waardoor je er meestal op tijd bij bent als er kanker wordt gevonden. Soms zijn er preventieve operaties nodig, waarbij uit voorzorg weefsel wordt weggehaald. Zoals borsten, baarmoeder, eierstokkanker of darmen. Ook is het bij mensen met erfelijke aanleg die toch kanker hebben gekregen soms mogelijk om een speciale behandeling te krijgen (PARP-remmers) die bij mensen met erfelijke aanleg beter werken.

Influencerscampagne ‘Het zit in de familie

Stichting Erfelijke Kanker Nederland werkt mee aan de campagne ‘Het zit in de familie’ waarmee erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker door een BRCA-mutatie onder de aandacht wordt gebracht. Influencers helpen om deze boodschap onder de aandacht te brengen. Via de website hetzitindefamilie.nl kunnen mensen een vragenlijst invullen en zo ontdekken of er aanwijzingen zijn dat kanker bij hen in de familie zit.

Het zit in de familie is een campagne van Borstkankervereniging Nederland, waarin wordt samengewerkt met Stichting Erfelijke Kanker Nederland en Stichting Olijf.