menu

Bureau Clara Wichmann eist miljoenen schadevergoeding voor borstimplantaten

Maandag 12 december was in het nieuws dat stichting Bureau Clara Wichmann van producent Allergan tienduizenden euro’s schadevergoeding eist voor vrouwen met borstimplantaten van dit merk. Clara Wichmann zette deze stap omdat vrouwen met een implantaat van Allergan een verhoogde kans hebben op een zeldzame vorm van de lymfeklierkanker BIA-ALCL. Na de uitzending van het televisieprogramma Radar kregen wij verschillende ongeruste reacties van vrouwen met een borstimplantaat. Wij begrijpen dat dit nieuws je een onveilig gevoel kan geven. Heb je vragen? Wij zijn er voor je.

Naar schatting 1 op de 30 vrouwen in Nederland heeft borstimplantaten. Bijvoorbeeld omdat ze een borstvergroting wilden, borstkanker kregen of omdat ze vanwege erfelijke aanleg voor borstkanker kozen voor een preventieve borstoperatie.

De Biocell-implantaten (Allergan) hebben een getextureerde buitenkant; in het lichaamsvocht en het kapsel rondom de prothese kan de zeldzame lymfeklierkanker BIA-ALCL zich nestelen en ontwikkelen. Volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA is het risico op BIA-ALCL met dit type implantaten zes keer groter dan met vergelijkbare implantaten. Omdat BIA-ALCL heel zeldzaam is, blijft ook bij implantaten van Allergan de kans klein: 0,014 procent. Als jij je zorgen maakt, kun je een afspraak maken met de huisarts. Deze onderzoekt dan of er voldoende reden is om je door te sturen naar een plastisch chirurg.

Symptomen van BIA-ALCL

Als de borst met de prothese opzwelt of er een knobbel in de borst met prothese zit, kan dit wijzen op BIA-ALCL. Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Zoals een infectie. Om dit zeker te weten, moet je het altijd laten controleren. Maak daarom een afspraak met je huisarts, plastisch chirurg of oncologisch chirurg als één van deze verschijnselen zich bij je voordoet. Omdat BIA-ALCL heel zeldzaam is, zijn huisartsen er niet altijd op bedacht. Onder plastisch chirurgen is er aandacht voor dit onderwerp. Je mag verwachten dat jouw plastisch chirurg goed op de hoogte is.

Wat wij doen

Vertegenwoordigers van Stichting Erfelijke Kanker Nederland zijn betrokken bij de expertgroep van het RIVM over borstimplantaten. Wij beoordelen wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp en denken hierin mee. Wij zijn er een groot voorstander van dat er meer duidelijkheid komt over de risico’s van implantaten en welke vrouwen hier mogelijk een hoger risico op hebben.

Vragen?

Je vragen over BIA-ALCL kun je stellen in de besloten Facebookgroep BRCA en CHEK2 NL en BE. Je mag ons ook mailen: info@kankerindefamilie.nl. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie vind je ook informatie.