menu

Dan krijg je te horen: het zit in de familie

In sommige families komen door een BRCA-mutatie borst-, eierstok- en prostaatkanker vaker voor dan gemiddeld. Stichting Erfelijke Kanker Nederland voert samen met Borstkankervereniging Nederland en Stichting Olijf de influencerscampagne ‘Het zit in de familie’. De vijf bekende vrouwen Linda Hakeboom, Olcay Gulsen, Channah Koerten, Fabienne de Vries en Marlien van Wensen, met persoonlijke ervaring op dit vlak, werken mee aan de campagne.

Veel mensen denken: iedereen kan kanker krijgen. Je hebt ‘gewoon pech’. Toch is dat niet altijd zo. In sommige families komt kanker vaker voor dan in andere. Dat kan liggen aan een foutje in de genen: een mutatie. Ongeveer 1 op de 300 Nederlanders heeft een ‘BRCA-mutatie’. Dan heb je een verhoogde kans op borst-, eierstok- en prostaatkanker.

Check wat jouw kans is
Het is belangrijk om te weten of aanleg voor kanker in de familie zit . Want dan kun je wat doen: het tijdig opsporen of preventief actie ondernemen. Met de oproep ‘Check wat jouw kans is – als je het weet, kun je wat doen’ maken de influencers mensen ervan bewust dat borst-, eierstok en prostaatkanker in de familie kan zitten. Bij vrouwen én mannen. Via www.hetzitindefamilie.nl check je in een paar minuten of jij ook erfelijke aanleg zou kunnen hebben.

Meer lezen
Wil je meer weten over erfelijke aanleg voor borst-, eierstok- en prostaatkanker? Dat kan hier.