menu

Stichting Erfelijke Kanker in gesprek met staatssecretaris Karremans

Vrouwen hebben recht op informatie over hun medische gegevens. Zoals dicht borstklierweefsel of een gescheurd borstimplantaat die op een mammografie bij het bevolkingsonderzoek worden gezien. Ook moeten vrouwen binnen het bevolkingsonderzoek worden geïnformeerd over álle factoren die meer risico op borstkanker geven, vinden wij. Zoals erfelijke aanleg. Dit was één van de onderwerpen waarover wij vorige week met staatssecretaris Vincent Karremans van Preventie in gesprek gingen.

De afgelopen maanden vroeg Borstkankervereniging Nederland met een petitie aandacht voor de screening van vrouwen met dicht borstklierweefsel binnen het bevolkingsonderzoek. Ook wij vinden dat vrouwen met dicht borstklierweefsel hierover moeten worden geïnformeerd. Dat geldt wat ons betreft ook als er een gescheurd borstimplantaat op de mammografie wordt gezien. Maar als alle 80.000 vrouwen met dicht borstklierweefsel nu een mri wordt aangeboden, zijn wij bang dat vrouwen met een erfelijke aanleg voor kanker hun jaarlijkse controle-mri te laat krijgen. Met hun torenhoge risico op borstkanker, kunnen zij die niet missen. Daarover gingen wij met staatssecretaris Karremans in gesprek. Inmiddels heeft hij naar aanleiding van het gesprek met onder meer vertegenwoordigers Stichting Erfelijke Kanker Nederland aan de Tweede Kamer laten weten dat hij het RIVM opdracht heeft gegeven om te onderzoeken of vrouwen met dicht borstklierweefsel toch een mri kunnen krijgen, zonder dat dit ten koste gaat van goede zorg voor andere mensen.

Nog lang niet iedereen met een erfelijk hoog risico weet dit ook, en daar willen wij verandering in brengen

Ook heeft Karremans het RIVM opdracht gegeven om te kijken naar de communicatie rondom het bevolkingsonderzoek borstkanker. Wij vinden dat vrouwen moeten worden geïnformeerd over alle onderwerpen die hun risico op borstkanker kunnen verhogen. Zoals dicht borstklierweefsel, leefstijl en erfelijke aanleg voor borstkanker. Nog lang niet iedereen met een erfelijk hoog risico weet dit ook, en daar willen wij verandering in brengen. Want als je weet dat je erfelijke aanleg voor borstkanker hebt, dan kun je wat doen. Dit legden we uit aan de staatssecretaris. We zijn blij dat hij daarnaar heeft geluisterd. Wij blijven zeker in contact met het ministerie van VWS en het RIVM om te zorgen dat ook mensen met erfelijke aanleg voor kanker de beste zorg krijgen.

De Volkskrant schreef hier een artikel over.