menu

Enorme impuls voor onderzoek naar erfelijke kanker

Goed nieuws! Er komt een grote database van mensen met een bewezen erfelijke aanleg voor kanker. De database zal het onderzoek naar erfelijke kanker gaan versnellen. Dit project – dat NESTOR heet – wordt gefinancierd door @KWF en is een nationale samenwerking waarin alle academische ziekenhuizen en het NKI, helpen met het bouwen van een grote database. Als Stichting Erfelijke Kanker Nederland zijn we ook betrokken.

Het is belangrijk om te weten of kanker een erfelijke oorzaak heeft. Soms is op basis van de genetische fout een specifieke therapie beschikbaar. Daarnaast kunnen arts en patiënt samen kijken naar preventie of vroeg opsporen, zodat de patiënt niet nog een tweede vorm van kanker ontwikkelt door de genetische fout. En tot slot kan de familie gecontroleerd worden. Dan kan kanker voorkomen worden bij familieleden met een erfelijke aanleg, of op zijn minst vroeg worden opgespoord.

Een erfelijke oorzaak van kanker wordt momenteel vaak niet herkend. Ook daarbij kan de database gaan helpen. “Als we zorgen dat we veel gegevens bij elkaar hebben in een database, kunnen we veel beter zien wat de kenmerken zijn, en kunnen we die beter gaan herkennen”, aldus projectleider prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge van het Radboudumc. “Ook de patiëntenverenigingen zijn enthousiast over dit project, omdat we veel duidelijker in kaart zullen krijgen hoe vaak bepaalde typen erfelijke kanker voorkomen.”

NESTOR (NEtherlandS genetic TumOr Risk Registry) start in 2024 en zal vier jaar duren.

Je leest meer op de website van KWF.