menu

Indrukwekkende bijeenkomst over BRCA in het UMCG

Wij kijken terug op een prachtige bijeenkomst in het UMCG over BRCA. Naast lezingen over deze mutatie die een verhoogd risico geeft op borst-, eierstok- en prostaatkanker, was er ook een show & tell. Deelneemster Maraya Lockhart blikt terug: “We weten hoe deze rollercoaster voelt, we hebben ons alleen gevoeld, we hebben veel shit meegemaakt maar staan hier nog steeds!”

Op de foto zie je de (bijna complete) club van moedige vrouwen die meewerkten aan onze show & tell tijdens de informatiedag over #BRCA op 14 oktober in het UMCG. Zij gingen in gesprek met vrouwen (en hun partners) die vanwege een erfelijk hoog risico op borstkanker bezig zijn met hun keuze voor een preventieve borstoperatie, of periodieke controles van hun borsten. Ook waren de ‘show & tellers’ bereid om te laten zien hoe het bij hen is geworden. Plat, eigen weefsel en met implantaten, allerlei mogelijkheden kwamen voorbij.

"P O W E R V R O U W E N! Zien jullie deze mooie dames om mij heen? Gister ochtend waren wij complete strangers van elkaar en aan het eind van de dag waren wij verbonden met elkaar. Allemaal een eigen verhaal, borstkanker gehad (én overleefd(!!)), eierstokkanker gehad (én overleefd(!!)), BRCA1, BRCA2, CHEK1, CHEK2, of een preventieve operatie (of 12).. het maakt niet uit, 1 ding hebben we gemeen. We weten hoe deze rollercoaster voelt, we hebben ons alleen gevoeld, we hebben veel shit meegemaakt maar staan hier nog steeds! De show & tell van gister in het UMCG in Groningen was een groot succes. Zo’n 300 vrouwen die aan het begin van hun reis staan hebben wij een deel van ons verhaal mogen vertellen en laten zien hoe onze reconstructies er uit zien. Dit gaf zulke mooie gesprekken, tranen en een lach. Bijzonder om deel te mogen nemen aan een dag als deze. De reacties van meisjes, vrouwen en hun aanhang was zo warm, zo dankbaar. 🙏🏼 Ik wil al deze mooie vrouwen op de foto bedanken voor een fantastische dag, hun openheid en warmte. Wat een mooie energie, voor het eerst sinds het begin van mijn traject voelde ik mij gezien, gehoord en begrepen tot op het bot!" ❤️🌸- Maraya Lockhart

Tijdens de lezingen in de grote zaal in het UMCG gaf ons bestuurslid Caroline Willems een presentatie over verzekeren bij erfelijke aanleg. Dat kan namelijk gewoon.

Er waren ruim 300 bezoekers, een prachtige opkomst. We hebben heel graag meegewerkt aan deze dag. Als SEKN hopen we dit soort bijeenkomsten met en in meer centra te organiseren.