Uit angst geen verzekering meer te kunnen afsluiten, besluiten gezonde mensen die drager kunnen zijn van een erfelijke genmutatie geregeld om geen erfelijkheidsonderzoek te laten doen. Onterecht. Wie een aangetoonde erfelijke aanleg heeft voor kanker en geen kanker heeft gekregen, kan zich in de meeste gevallen gewoon verzekeren. Een overlijdensrisicoverzekering is vaak geen voorwaarde meer bij het afsluiten van een hypotheek. Een huis kopen kan dus gewoon. Ook als je een erfelijke aanleg voor kanker hebt of kanker hebt gehad.
Erfelijke aanleg voor kanker mag nooit een reden zijn om een overlijdensrisicoverzekering onder de vragengrens te weigeren. Mensen die belast zijn met dit erfelijk risico en (nog) geen kanker hebben gekregen, kunnen meestal een normale overlijdensrisicoverzekering afsluiten met een normale dekking, een normale looptijd en onder normale voorwaarden.
Als je wel kanker hebt gehad is het moeilijker om een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Het kan een reden zijn om je aanvraag af te wijzen of een hogere premie te vragen. Vanaf 1 januari 2021 geldt een nieuwe wettelijke regeling voor ex-kankerpatiënten die een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering willen afsluiten.