Lynch syndroom

Mensen met het Lynch syndroom (HNPCC-Lynch) hebben een verhoogde kans op darmkanker, baarmoederkanker en andere soorten kanker. Het lynch syndroom is erfelijk overdraagbaar. Bij ongeveer 4% van alle mensen met darmkanker wordt de ziekte veroorzaakt door het Lynch syndroom. Patiënten met het Lynch-syndroom krijgen vaak op jonge leeftijd al darmkanker, vaak voor het 50ste levensjaar. Mensen zonder een erfelijke aanleg voor darmkanker zijn vaak ouder bij diagnose.

In het verleden werd lynch syndroom ook wel “erfelijke nonpolyposis colorectale kanker” (HNPCC) genoemd. Deze term wordt niet meer vaak gebruikt omdat mutaties in deze genen naast darmkanker ook het risico op andere kankers verhogen.

Oorzaak van het Lynch syndroom

Zover nu bekend is zijn er vijf genen betrokken bij het Lynch syndroom, namelijk MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 en EpCAM. Mensen met een mutatie in één van deze genen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker. Als één van je ouders zo’n mutatie heeft, heb je 50% kans om deze te erven. Dit geldt voor meisjes én jongens. Niet alle mensen met het lynch syndroom krijgen kanker. Hoe groot de kans op darmkanker is, is afhankelijk van het type mutatie en het gen. Het risico op darmkanker kan variëren tussen de 25 en 70 procent.

Screening

Om het ontstaan van darmkanker te voorkomen of in een vroeg stadium op te sporen wordt patiënten met het Lynch-syndroom geadviseerd* om van af de leeftijd van 25 jaar eens in de twee jaar een coloscopie te laten doen.
Meer over screening voor mensen met het lynch syndroom is te vinden in de richtlijnendatabase.

Patientenvereniging

Op de site van de Stichting Lynch Polyposis kun je alle informatie vinden over het Lynch syndroom.
Ook de site van de Maag Lever Darm Stichting is veel informatie te vinden over het Lynch syndroom

*Bron: Richtlijn erfelijke darmkanker – Federatie Medisch Specialisten