menu

Carmen

Carmen is 35 jaar en belast met een BRCA1-mutatie. Ondanks een preventieve operatie ontwikkelde zij toch borstkanker.

“Ik heb even getwijfeld of ik mijn verhaal wel op deze site moet vertellen, omdat ik mij goed voor kan stellen dat het voor onrust zorgt bij mensen die kiezen voor een preventieve operatie. Toch heb ik ervoor gekozen het wel te doen, simpelweg omdat ik vrouwen wil waarschuwen om erg alert te blijven en zelfonderzoek te doen. Nadat diverse vrouwen in mijn familie borstkanker gekregen hadden, werd er genetisch onderzoek gedaan en werd de aanwezigheid van een fout in het BRCA1-gen vastgesteld.

Na bloedonderzoek bleek ook ik draagster van dit foute gen te zijn. Omdat mijn moeder aan borstkanker was overleden en een zus ziek werd tijdens haar zwangerschap, besloot ik in 2001 mijn borsten preventief te laten verwijderen. Het was een hele beslissing, maar een goed gelukte reconstructie was een pleister op de wond. Na deze operatie hoefde ik bij de chirurg niet meer terug te komen. Mijn kansen op borstkanker waren veel kleiner geworden dan voor ieder willekeurig andere vrouw. Controle werd dus niet noodzakelijk geacht.

Carmen is 35 jaar en belast met een BRCA1-mutatie. Ondanks een preventieve operatie ontwikkelde zij toch borstkanker.

In september 2007 is vastgesteld dat ik nu een tumor in mijn oksel heb ontwikkeld, in een restje borstweefsel dat was blijven staan. Ik denk dat ik dit eerder had kunnen ontdekken als ik regelmatig zelfonderzoek had gedaan, maar mij is nooit verteld dat dat nuttig bleef. Doel van mijn verhaal is absoluut niet om vrouwen bang te maken, wel te waarschuwen dat er risico’s blijven bestaan waarop je alert moet zijn!”