Kanker is een verzamelnaam voor wel meer dan 100 verschillende ziekten. Al deze ziekten hebben één overeenkomst: een ongeremde deling van cellen. In Nederland krijgen meer dan 100.000 mensen elk jaar een vorm van kanker. Kanker kan ontstaan door allerlei factoren zoals leeftijd, roken of schadelijke stoffen. Ook kan er sprake zijn van een erfelijke aanleg.
Ondanks dat kanker veel voorkomt in en veel families ermee te maken krijgen, is er lang niet altijd sprake van een erfelijke aanleg. Ongeveer 5% van de mensen met kanker heeft een vorm van erfelijke aanleg voor kanker. Bij deze mensen zit er een verandering in een gen: een mutatie, bijvoorbeeld in één van de BRCA-genen. Deze mutatie kan met DNA-onderzoek worden aangetoond. Als een mutatie is gevonden, is het ook mogelijk om DNA-onderzoek te doen bij gezonde personen uit de familie.
Zowel mannen als vrouwen kunnen de genmutatie hebben en dus ook aan hun kinderen doorgeven. Elk kind heeft 50% kans om deze aanleg te erven van een ouder die de genmutatie heeft. Als er aanwijzingen zijn dat er een mutatie in je familie zit, kun je je aanmelden voor erfelijkheidsonderzoek. Dit gebeurt in klinische genetische centra of poliklinieken erfelijke/familiaire tumoren. Erfelijkheidsonderzoek begint met het maken van een familiestamboom om de ziektegeschiedenis van je familie in kaart te brengen. Eventueel volgt daarna bloedafname voor DNA-onderzoek.
Naast alle op deze pagina genoemde vormen van erfelijke aanleg voor kanker bestaan er nog veel meer ziektes of syndromen die een grotere kans op kanker geven. De complete lijst is te vinden op website van het Erfocentrum.