Werk en erfelijke aanleg voor kanker

Als je erfelijke aanleg hebt voor kanker, maar gezond bent, moet je dit dan melden? Expert Ragna van Hummel – directeur van Re-turn, ondersteuning bij werk en kanker – geeft antwoord.

Ik heb een screening of preventieve operatie. Moet ik me dan ziek melden?

“Ziek melden gaat over verzuim. Als je (tijdelijk) niet kunt werken, meld je je ziek. Heb je een screening en hoef je maar kort van je werk weg te zijn? Overleg dan met je werkgever of je je daarvoor wel ziek moet melden, of dat je met toestemming een arts kunt bezoeken. Bij langduriger verzuim, bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis wordt opgenomen, meld je je wel ziek.
Gedeeltelijk ziek melden kan ook; als je bijvoorbeeld moet herstellen van een operatie, maar thuis nog wel wat taken kunt doen. Bespreek dan met je werkgever en/of de bedrijfsarts wat je kunt doen en voor hoeveel uren.”

Erfelijke aanleg – vertel ik het mijn werkgever?

“Je bent niet verplicht dit te melden. Als je moet verzuimen omdat je ziek bent, meld je je ziek (zie ook vorig antwoord). Als je het bericht van erfelijke aanleg moet verwerken en daarom tijdelijk niet kunt werken, moet je je ook ziek melden. Maar je hoeft niet per se te zeggen wat eraan scheelt.
Je werkgever zal je dan vragen de bedrijfsarts te bezoeken. Deze moet beoordelen of je verzuim geoorloofd is. Aan de bedrijfsarts moet je wél melden wat er aan de hand is.”

Erfelijke aanleg – vertel ik het bij een sollicitatie?

“Je bent niet verplicht te melden dat je erfelijke aanleg hebt. Je hoeft een potentiële werkgever enkel die dingen te vertellen die jou beperken bij het uitvoeren van (delen van) de functie waarop je solliciteert. Als je bijvoorbeeld vakkenvuller wilt worden, maar mag geen dozen tillen, moet je dat melden (al ligt solliciteren naar een baan die je niet geheel kunt uitvoeren niet voor de hand). Als er alleen sprake is van erfelijke aanleg zal hiervan geen sprake zijn en kun je het ongemeld laten. Datzelfde geldt voor verlening bij een tijdelijk contract.”