Meer over eierstokkanker

Meer over eierstokkanker en de behandeling van eierstokkanker is te lezen op de site van Stichting Olijf.

Stichting Olijf biedt als netwerk steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten.

Wetenschappelijk onderzoek

Hebon is een landelijk onderzoek onder families waar borst- en eierstokkanker veel voorkomt. Hebon staat voor: Hereditair (=Erfelijk) Borst- en eierstokkanker Onderzoek Nederland. Het primaire doel van de Hebon studie is het faciliteren van onderzoek onder deze families. De studie is een multidisciplinaire samenwerking van alle afdelingen Klinische Genetica/Familiaire Tumoren in Nederland. Alle Universitair Medische Centra en het Antoni van Leeuwenhoek zijn bij de uitvoering van het onderzoek betrokken.

Op kanker.nl vind je een zo compleet mogelijk overzicht van alle actuele studies (ook wel trials genoemd) in Nederland. Samen met de arts kun je aan de hand van deze informatie bespreken wat de mogelijkheden zijn om eventueel deel te nemen aan zo’n studie. Mocht er voor jou een passende studie zijn dan volgt nog uitgebreide mondelinge en schriftelijke informatie.

TUBA-WISP II studie bij BRCA-mutatiedraagsters. Aan BRCA1/2-mutatiedraagsters wordt geadviseerd om de eierstokken en eileiders te laten verwijderen op ongeveer veertig jarige leeftijd. Dit leidt tot een duidelijke afname van het risico op eierstokkanker. Het belangrijkste nadeel is dat vrouwen direct vervroegd in de overgang komen. In de TUBA-WISP II studie wordt een alternatieve methode onderzocht: het verwijderen van de eileiders en pas op een later moment het verwijderen van de eierstokken.

Ruby and Rose heeft als doel het werven van fondsen voor onderzoeksprojecten. Dit zijn onderzoeken op het gebied van diagnostiek en behandeling van alle vormen van gynaecologische kanker en het voeren van voorlichting over deze vrouwenkankers. Daarnaast organiseert Ruby and Rose verschillende projecten en evenementen in het kader van deze fondsenwerving, zoals het verkopen van mooie producten om hiermee ook gelden voor gynaecologisch onderzoek te genereren. Het onderzoek naar gynaecologische kanker richt zich op alle vrouwen van alle leeftijden.

Het KWF financiert diverse onderzoeken naar eierstokkanker. Bekijk hier alle onderzoeken.