Seksualiteit na een operatie

Eierstokken spelen een belangrijke rol bij seks en intimiteit. Als je eierstokoperatie hebt gehad, kan dat invloed hebben op je seksleven.

Als je eierstokken eruit zijn, heb je door een gebrek aan vrouwelijke hormonen minder zin in seks. Het goede nieuws is dat je er wat aan kunt doen. Zin in seks wordt namelijk niet alleen door hormonen bepaald. Het is mooi als de zin om te vrijen spontaan komt, maar vaak is dat niet zo. Laat dit idee los en bedenk: if you don’t use it, you lose is. Vrijen heeft een positief effect op je libido. Het vaker doen betekent doorgaans ook dat je meer zin krijgt.

Omdat je na een eierstokverwijdering een droge vagina kunt hebben, kan geslachtsgemeenschap pijn doen. Richt je daarom niet meteen daarop. Vrijen heeft tenslotte veel meer om het lijf. Ontdek samen met je partner wat je fijn vindt. Gemeenschap kun je altijd op een later tijdstip weer eens proberen. Zorg er dan wel voor dat je goed ontspannen en echt opgewonden bent, meer nog dan vroeger. Gebruik een glijmiddel als je niet goed vochtig kunt worden. Het is jammer dat seks niet meer vanzelf gaat, maar als je je ervoor inzet, kun je weer een prima seksleven hebben.

Tips voor seksualiteit

  • Praat met je partner over hoe anders je seksualiteit en intimiteit ervaart. Doe dit open en eerlijk en vertel ook over je eigen onzekerheden. Blijf hierover met elkaar in gesprek, dat is heel belangrijk.
  • Het klinkt weinig opwindend, maar plan seks. Als je libido lager is geworden, komt het er soms helemaal niet meer van. Door het gewoon te proberen, komt de zin soms vanzelf en kun je ontdekken wat je fijn vindt.
  • Je blind staren op wat je bent kwijtgeraakt, maakt verdrietig. Communiceer wat je fijn vindt, maar ook waar de grenzen (nog) liggen. Soms staat je hoofd meer naar knuffelen, soms naar gemeenschap. Zoek samen naar wat je lekker vindt.
  • Kijk of je hulpmiddelen kunt gebruiken, zoals een glijmiddel of medicatie. Of een vibrator die het gevoel kan versterken. Is jullie favoriete houding pijnlijk voor je? Onderzoek dan of er een standje is dat wel goed voelt. Ga samen op seksuele ontdekkingstocht.
  • Als je geen partner hebt en op zoek bent naar een nieuwe liefde, kan het eng zijn om jezelf bloot te geven. Laat staan seks hebben. Wen eerst zelf aan je veranderde lijf, voordat je je kwetsbaar opstelt bij een ander. Nieuwe partner gevonden? Vertel deze dan wat je hebt meegemaakt en hoe je in het (seks)leven wilt staan.
  • Veel partners verzorgen hun vrouw tijdens borstkanker. Daar is vaak niets romantisch aan. Probeer de rollen weer te veranderen en doe je er best voor om weer minnaars te worden. Verzorg jezelf goed, laat je fantasie gaan en zoek verleidelijke situaties bewuster op.
  • Op www.seksualiteit.nl staat veel informatie en oefeningen.