Anticonceptie en BRCA

Hoe zit het nou met BRCA en hormonale anticonceptie, zoals de pil en de Mirena? Ten eerste moet je onderscheid maken in diegenen die borstkanker hebben (gehad) en zij die dit niet hebben gehad. Als je borstkanker hebt (gehad), is het advies om géén hormonale anticonceptie te gebruiken. 

Anticonceptie als je borstkanker hebt gehad

Als je tumor hormoongevoelig was, blijft het advies om geen anticonceptie te gebruiken een leven lang gelden. Dit geldt overigens ook voor hormoonvervangers als je geen eierstokken meer hebt.

Als je tumor triple negatief was (dus zonder hormoonreceptoren), dan weten we het niet precies. Hiernaar zijn geen studies gedaan. Mag het dan echt niet? Ga hierover in gesprek met je oncoloog en beslis samen wat wijsheid is. Er is gebrek aan bewijs of het slecht of niet. De meeste triple negatieve tumoren zaaien binnen vijf jaar uit. Je zou je dus kunnen voorstellen dat hormonale anticonceptie (of hormoonvervangers na de overgang) bést een optie zijn na vijf jaar of langer. Er zitten voor- en nadelen aan en die je het beste met je arts kunt bespreken.

Anticonceptie als je geen borstkanker hebt gehad

Of de anticonceptiepil het risico op borstkanker verhoogt voor BRCA-genmutatiedraagsters, daarover bestaan studies met tegengestelde conclusies. Er zijn aanwijzingen dat een langer gebruik vóór de eerste zwangerschap geassocieerd wordt met een hoger risico op borstkanker. Gezien deze gegevens en het lage risico voor jongeren om borstkanker te krijgen, is er onvoldoende reden om jonge vrouwen het gebruik van de anticonceptiepil af te raden.

Na de leeftijd van 25 jaar neemt de kans op borstkanker bij BRCA-mutatiedraagsters vrij snel toe en daarmee stijgt het absolute risico sterker. Dit is een onderwerp dat met je gynaecoloog besproken moet worden. Wat zijn de voor- en nadelen en waar voel je je het beste bij? Praat daar samen over.

Mirena spiraal

Voor de groep vrouwen die niet in de overgang is, zijn er geen aanwijzingen dat de Mirena de kans op borstkanker verhoogt ten opzichte van een koperhoudend spiraal. Er kan geen uitspraak worden gedaan over de veiligheid van de Mirena voor BRCA mutatiedraagsters.