Mannen

Erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker lijkt op het eerste gezicht vooral een vrouwenonderwerp. Dit is echter niet terecht. Ook mannen kunnen er op diverse manieren mee te maken krijgen.

Een mannelijke drager van een BRCA-genmutatie (verandering in een BRCA-gen) heeft een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker. Daarnaast kan hij het gemuteerde gen aan zijn kinderen doorgeven. Als een man zelf de genmutatie niet heeft, maar zijn vrouw wel, speelt dit natuurlijk ook een rol in zijn leven.

Mannen met een BRCA-genmutatie hebben een licht verhoogde kans op borstkanker. Deze kans is circa 7% bij BRCA2 en circa 3% bij BRCA1. Mannen met een BRCA2-genmutatie hebben ook een verhoogde kans van circa 25% op prostaatkanker.

Borstkanker bij mannen is zeldzaam: ongeveer 0,1% (1 op de 1000) van de mannen zonder een genmutatie krijgt borstkanker. Mannen die drager zijn van een BRCA1-genmutatie hebben een verhoogd risico op borstkanker (circa 3%), het risico voor mannen met een BRCA2-genmutatie is circa  7%. Daarnaast hebben met name mannen met een BRCA2-mutatie ook een hogere kans dan gemiddeld op prostaatkanker (25%). In sommige families met een BRCA2-mutatie komt alvleesklierkanker meer voor. Hier is nog weinig over bekend. Mannen met een BRCA1-genmutatie lijken een kleiner risico op kanker te hebben dan mannen met een BRCA2-mutatie.

Controles bij mannen met een BRCA-genmutatie

Op dit moment wordt aan mannen met een BRCA-genmutatie niet geadviseerd om zich extra te laten controleren op eventuele vroege symptomen van borstkanker. Wél wordt aangeraden om zelf alert op symptomen te zijn, en om het borstweefsel maandelijks zelf te onderzoeken. De meest bekende klachten die op borstkanker kunnen wijzen zijn een knobbeltje in de borst, afwijkingen aan de huid of tepel, tepelafscheiding, tepeleczeem of een borstzweer. Bij dit soort klachten wordt geadviseerd de huisarts te raadplegen. Vermeld dan altijd dat je BRCA-genmutatiedrager bent.

Mannen met een brca2-genmutatie hebben een verhoogd risico op prostaatkanker. Over dit onderwerp kun je hier meer lezen.

Mannen met borstkanker

Op de site van de Borstkankervereniging Nederland lees je meer over borstkanker bij mannen.

De site mannenmetborstkanker.nl kan worden gebruikt als een ‘wegwijzer’ voor patiënten, naasten, medische professionals en onderzoekers die op zoek zijn naar informatie over borstkanker bij mannen.

Hebben jij en je partner een kinderwens? En ben je als man drager van een genmutatie waardoor er sprake is van een hoger risico op kanker? Dan is de kans 50% dat deze mutatie wordt doorgeven aan jullie kind. Als je dit wilt voorkomen, dan kun je gebruikmaken van Preïmplantatie Genetische Test (PGT) of Prenatale Diagnostiek (PND of PD). Hier lees je daar meer over.