Soorten borstscreening

Screening, oftewel regelmatige controle van de borsten, is er om borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Het verkleint niet het risico op borstkanker. Zo kan eventuele kanker snel worden behandeld en is de kans op overleving groter.

MRI
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Tijdens een MRI van de borsten worden je borsten in beeld gebracht met een heel sterke magneet en radiogolven. Voordat het onderzoek begint, krijg je via een infuus contractvloeistof toegediend. Vaak merk je hier niets van maar het kan een warm gevoel geven of een vreemde smaak in de mond. Mocht je een MRI krijgen om na te gaan of je borstprotheses lekken, dan krijg je geen contrastvloeistof ingespoten.
De laborant zal je vragen om op je buik te gaan liggen met de borsten in twee openingen in de tafel. De tafel wordt dan in de scanner geschoven. Tijdens het onderzoek zit de laborant in een aparte ruimte naast de MRI. Je krijgt een knop mee om in te knijpen als er iets aan de hand is. Ook kun je tijdens het onderzoek via een intercom met de laborant praten. Een MRI-scanner maakt veel geluid. Voor het onderzoek krijg je oordoppen of een koptelefoon aangereikt.
Ben je bang voor kleine ruimtes? Meld dit dan aan de laborant en vraag van tevoren aan de arts of je eventueel rustgevende medicatie kunt krijgen.

In dit filmpje van de Borstkliniek Oost-Nederland is te zien hoe een MRI in zijn werk gaat.
Het geluid van een MRI is hier te horen. Zet je geluid aan!

Mammografie
Bij een mammografie wordt er een röntgenfoto gemaakt van je borsten. Op deze foto zijn het vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel van je borsten te zien. Tijdens een mammografie ga je met één borst voor het röntgenapparaat staan. De laborante helpt je om de borst op de steunplaat te leggen. Met behulp van een andere kunststof plaat wordt de borst goed aangedrukt. Dit kan pijnlijk zijn. Vervolgens worden er per borst twee foto’s gemaakt. Een foto wordt van boven naar beneden gemaakt en de nadere in de schuine richting. Soms zijn er extra foto’s nodig. Het maken van de foto duurt maar enkele seconden.

Op kanker.nl lees je meer over de mammografie.

Echografie
Een echografie is een snel en onschadelijke manier om mogelijke afwijkingen in de borst te onderzoeken. Dit onderzoek wordt soms gebruikt om meer duidelijkheid te krijgen na een mammografie of MRI. Ook wordt een echografie gebruikt om, bij een vermoeden van borstkanker, de lymfeklieren in de oksel te bekijken.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn niet te horen. Nadat de arts een gel op de huid heeft gesmeerd, wordt met een klein apparaatje over de huid bewogen. Dit apparaatje zendt de geluidsgolven uit die vervolgens door het lichaam worden weerkaatst (echo).De geluidsgolven worden vervolgens omgezet in beelden die op een beeldscherm te zien zijn. De arts kan deze afbeeldingen ook opslaan in de computer. Een echografie doet geen pijn.

Vindt de arts bij de controles een afwijking? Dan volgt verder onderzoek door middel van een biopsie. Op kanker.nl lees je hoe dit in zijn werk gaat.