MEN1

Naast mutaties (veranderingen) in de BRCA1- en BRCA2-genen, blijkt ook een mutatie in het MEN1-gen een verhoogd risico op borstkanker te geven.

MEN1 staat voor ‘Multiple Endocrine Neoplasia type 1’. Vrouwen met een afwijking in het MEN1-gen hebben een bijna drie keer zo hoge kans op borstkanker als de gemiddelde vrouw (13%). Daarnaast treedt de ziekte op relatief jonge leeftijd op, gemiddeld rond de leeftijd van 48 jaar.

MEN1 en chromosomen

Het MEN1-gen regelt de aanmaak van het eiwit menine. Menine zorgt ervoor dat cellen zich niet delen als dat niet nodig is. Als het MEN1-gen goed functioneert, onderdrukt het gen de tumorgroei. Door een mutatie van het MEN1-gen wordt niet genoeg werkzame menine geproduceerd. Dit geeft risico op het ontstaan van gezwellen in klieren, organen en weefsels.

De kans dat iemand met het MEN1-syndroom deze genmutatie doorgeeft aan zijn of haar kind, is 50%. De kans om de aanleg te erven is even groot voor zonen en dochters.

Controles en preventieve operatie bij MEN1-mutatie

Voor vrouwen die een MEN1-mutatie hebben, is het advies geen preventieve borstoperatie te laten uitvoeren. Wij adviseren je hierover – en over een controleschema – in gesprek te gaan met je arts.

Lotgenotencontact

In de besloten Facebookgroep BRCA en CHEK2 kun je vrouwen ontmoeten die een MEN1-mutatie hebben.

Er is ook een MEN1 patiëntenorganisatie.

Meer informatie

De werkgroep Oncogenetica (WKO) van de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN) heeft informatie over MEN1 samengesteld.  Hier lees je meer.